vrijdag 15 februari 2013

Meteorieten !

link naar krant met beelden

video 1  video 2


400 gewonden na meteorietenregen in Rusland 

In de Russische Oeral, nabij Tsjeljabinsk, zijn bij een meteorietenregen minstens 400 mensen gewond geraakt. Drie van hen zijn er erg aan toe. Dat zegt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.
De oproepen stroomden naar verluidt massaal binnen bij de hulpdiensten. Het ging om meldingen van zware explosies in zes Russische steden in het Oeralgebied, veroorzaakt door de inslaande meteorieten.

Gewonden

Hulpdiensten moesten kneuzingen en snijwonden verzorgen. Door de impact van de meteorieten moesten heel wat ramen eraan geloven. Naar verluidt heeft één van de meteorieten een zinkfabriek verwoest. Ook een school zou zijn geraakt. Kerninstallaties werden niet getroffen.
Een andere meteoriet viel op ongeveer 200 kilometer van Tsjeljabinsk, de hoofdstad van de regio. Ook de stad Satka, op 1.500 kilometer van Moskou, werd geraakt. Zes steden zouden schade hebben opgelopen.


Nog niet gedaan?

De meteoriet brandde maar voor een stuk op in de atmosfeer, waardoor heel wat fragmenten het aardoppervlak nog konden bereiken. Het Russische ministerie van Noodgevallen sluit niet uit dat er nog meer stukken meteoriet naar beneden zullen komen.
Het ministerie heeft naar eigen zeggen 20.000 mensen gemobiliseerd. Een drietal helikopters en vliegtuigen houden de situatie in het oog. Er werd niet overgegaan tot evacuatie omdat de radioactiviteit de normen niet overschrijdt. Ook in Kazachstan zou de regen zichtbaar zijn geweest.


Verslag

Volgens persbureau Itar-Tass brengen vicepremier Dmitri Rogozin en premier Dmitri Medvedev maandag verslag uit over de situatie.
Ernstige verstoringen voor het transport, openbare voorzieningen en energie- en communicatieinstallaties, waren er evenwel niet. Dat zegt Vladimir Stepanov, hoofd van het nationaal crisiscentrum van het Russische ministerie voor Noodsituaties. Een telecomoperator meldde wel een tijdelijk probleem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten