woensdag 9 januari 2013

afvalberg

kinderen-werken-op-stort-in-Ghana

Kan ook anders :

Petflessen: worden vermalen, gewassen en tot schilfers verwerkt. Deze worden gebruikt bij het maken van tapijten, mutsen, fleece-truien, vullingen van slaapzakken ...

Hdpe: wordt vermalen, gewassen en tot korrels verwerkt. Deze worden gebruikt om plastic opbergbakken, kisten, manden, kabelkokers, palletten, buizen ... te maken.

Blik : in de staalfabriek wordt het blik aan gietijzer toegevoegd om nieuw staal te maken (kan soms tot 100 % schroot gaan!). Daarna wordt het staal in blokken of cilinders gegoten, die na het walsen omgevormd worden tot folie. En met die staalfolie worden conservenblikken, onderdelen van auto's en gebouwen en elektrische apparaten ... gemaakt.

Aluminium: na het verwijderen van onzuiverheden worden de aluminiumverpakkingen gesmolten. Gerecycleerd aluminium wordt gebruikt voor nieuwe verpakkingen, maar ook in de bouw- en transportsector wordt het verwerkt.

Drankkartons: in het recyclagebedrijf worden ze tot pulp herwerkt. Hierbij komen de vezels (van de kartonlaag) los van het aluminium en polyethyleen. De vezels zijn van hoge kwaliteit en worden gebruikt bij de productie van huishoudpapier, kaftpapier, papieren zakken, sterk kantoor, eierdozen ... Het polyethyleen wordt o.a. nuttig gebruikt in cementfabrieken. Het aluminium wordt hier gebruikt als katalysator bij de productie van cement. Maar PE kan ook tot korrels herwerkt worden die voor verschillende producten in stevige kunststof gebruikt worden.

Enkele leuke cijfers:

670 gerecycleerde blikjes = 1 fiets,
55 gerecycleerde plastic flessen = 1 slaapzak
10 drankkartons = 1 puzzel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten